Stöd när du ska starta

Du som tänker starta ett företag kan få stöd och råd på flera olika sätt. Kommunernas näringslivskontor, NyföretagarCentrum och Almi är bra första steg på vägen.

Kommunerna i Östergötland har byggt upp sitt näringslivsstöd på olika sätt. I vissa kommuner finns det en särskild näringslivsavdelning eller en näringslivsutvecklare. På andra platser kan det vara ett näringslivsbolag eller en förening som ansvarar för stödet till företagare. Det kan gälla frågor om tillstånd, markköp eller byggnation – men också allmän rådgivning om hur du tar dig vidare för att förverkliga din idé.

NyföretagarCentrum
Funderar du på att starta eller har du nyligen startat eget företag? Då är du välkommen att kontakta ditt lokala NyföretagarCentrum. Där får du hjälp av erfarna rådgivare som själva är företagare. NyföretagarCentrum erbjuder kostnadsfri och konfidentiell enskild rådgivning, seminarier, aktiviteter samt mentorprogram till dig som nyföretagare. Dessutom kan du via ditt lokala NyföretagarCentrum få kontakt med olika specialister och nätverk på din ort, regionalt och även nationellt. Allt för att du ska kunna starta ett livskraftigt företag.

Inför ditt besök på NyföretagarCentrum kan du påbörja arbetet med din affärsplan. Den hittar du på nedan sida. Du måste själv skapa ett konto med användarnamn och lösenord.
NyföretagarCentrums affärsplan

Här hittar du nyföretagarrådgivning på din ort
NyföretagarCentrum Mellersta Östergötland (Kinda, Linköping, Mjölby, Norrköping, Ydre, Åtvidaberg)
NyföretagarCentrum Söderköping Valdermarsvik
NyföretagarCentrum Västra Östergötland (Boxholm, Motala, Vadstena och Ödeshög)
I Finspång erbjuds nyföretagarrådgivning via annan aktör än NyföretagarCentrum. Mer information om detta hittar du här:
Tillväxt Finspång

Inspiration från andra företagare
Vill du ha inspiration från andra som tagit steget till eget? NyföretagarCentrum har tagit fram filmer med företagare från länet som berättar om sin företagarresa:
Anders Fastighetskomfort, Boxholm
Vidstiges vård & Rådgivning, Motala
RO by Rita Omvik, Vadstena
WikCons HR, Ödeshög
Studio Vackra du, Ydre
Natalias Massage & Friskvård, Kisa
Vikbolandets trädgårdsdesign, Norrköping
YogaNatur, Åtvidaberg
Lärande samtal, Linköping
Tvätt-Stället, Söderköping
Hårlagret1, Valdemarsvik
Roos Ventilationsteknik, Finspång

LEAD
Har du en riktigt bra idé på en skalbar tech-startup? Då har du chansen att låta din idé växa i företagsinkubatorn LEAD, en av Sveriges främsta, där du får tillgång till en fysisk kontorsmiljö, coachning och nätverk.
LEAD erbjuder entreprenörer en effektiv process för att utveckla sina innovationer till starka företag och har fyra olika program, från tre månader till ett och ett halvt år, beroende på hur långt du har kommit med din idé.

Se ArgusEye berätta hur de har fått stöd från LEAD i sin startup-resa:

LEAD


Starta smart
Almi har stöd för dig som är ny som företagare. I Starta smart coaching får du ett personligt bollplank där du kan diskutera frågor om marknadsföring, lönsamhet, hur du gör din affärsidé unik och annat som dyker upp när du är ny i branschen.

Almi har också erbjudande för företag i grupp. I Starta smart workshop jobbar du tillsammans med en grupp av företagare som är i samma situation som du, men inte har konkurrerande idéer. Här löser ni utmaningar och stöttar varandra.
Starta smart

Coompanion Östergötland
Är ni flera som vill starta företag tillsammans? Har ni en idé som kan göra världen lite bättre? Coompanion Östergötland är experter på kooperativt, socialt och hållbart företagande.

Vanliga yrkesgrupper som startar kooperativ är frilansare inom kreativa yrken. Men exemplen är många på den populära företagsformen, där medlemmarna både äger och driver företaget tillsammans. Coompanion Östergötland hjälper er med råd och stöd på vägen.
Coompanion Östergötland

Uppdaterad: 16 april 2024, 16:36