En region i tillväxt

Östergötland är en av landets hetaste tillväxtregioner. I Linköping och Norrköping växer befolkningen för varje dag och massor av spännande byggprojekt finns i pipeline. Snart börjar bygget av höghastighetsjärnvägen Ostlänken som kommer förvandla innerstäderna – och knyta invånarna ännu närmare Stockholm.

Östergötland är en region som blomstrar och tillväxten är stark.
I Linköping, som är Sveriges femte största kommun, lockar profilen som en modern teknikstad många människor och det planeras för en framtid med 250 000 invånare år 2060.

Nu skissas på stora planer för att få staden att växa på ett smart sätt. Innerstadens utveckling är ett prioriterat område för att skapa en levande stadskärna som möter framtidens behov.

De nya kvarteren runt Folkungavallen ska bli en naturlig del av innerstaden med omkring 600 nya bostäder och den nya simhallen som också byggs i området väntas vara klar 2022.

Linköping ska bli tätare och rundare i framtiden. Satsningen på Djurgården, där de första etapperna omfattar 2 500 nya bostäder, blir en viktig pusselbit för att koppla samman de intilliggande stadsdelarna Lambohov, Garnisonen och Vallastaden och göra hela området till en integrerad del av staden.

Här kan du läsa mer om satsningarna i Linköping

Stora projekt i Norrköping
Precis som Linköping växer Norrköping så det knakar. Staden siktar på att växa med 35 000 personer bara de närmaste 15 åren och vara över 175 000 invånare 2035.

Vid Motala ström börjar Inre hamnen ta form på allvar – en ny del av innerstaden där modern arkitektur flirtar med hamnhistorien och tusentals lägenheter ska samsas med grönområden, kajpromenader och offentliga miljöer.

Mitt över vattnet finns Syltenområdet som kan bli nästa stora exploatering inne i staden. Här skissas på ett nytt industrilandskap runt det gamla värmeverket där äldre industrier ska göras om till kontor och bostäder.

Ett tredje jätteprojekt som finns i planerna är Butängen. Här ska den nya centralstationen ligga när Ostlänken kommer och runtomkring den nya stationen är förslaget att bygga en innerstadsmiljö med en blandning av bostäder, kontor och handel.

Här kan du läsa mer om satsningarna i Norrköping

Ett av landets bästa lägen
Östergötland har ett av landets absolut starkaste logistiska lägen. E4 skär genom regionen, det finns flygplatser i Norrköping och Linköping och i Norrköping finns även en växande fullservicehamn som är en stor aktör i den viktiga Östersjötrafiken.

Snabba Ostlänken förändrar innerstäderna
Av alla aktuella och stora projekt i regionen är bygget av höghastighetsjärnvägen Ostlänken det som sticker ut allra mest.

Jättesatsningen, som beräknas vara klar år 2035, kommer att knyta regionen ännu närmare Stockholm och förändra innerstadsbilderna i både Linköping och Norrköping. Båda städerna ligger i startgroparna för att bygga helt nya stationsområden för att möta framtidens tågtrafik och behov från invånarna.

I vår region finns även ett av landets bästa universitet. Linköpings universitet, med över 32 000 studenter, har campus i både Linköping och Norrköping där stora intilliggande science parks på ett naturligt sätt kopplar universitetets talanger till näringslivet.

Uppdaterad: 16 februari 2022, 10:31