Våra styrkor

Det finns många skäl för dig som företagare att etablera dig i Östergötland, en högteknologisk industriregion med en mångfald av stora och små bolag i olika branscher.

Ett viktigt skäl är att vi har ett av Sveriges skarpaste logistiska lägen. Här når du huvuddelen av Skandinaviens befolkning med din leverans inom 24 timmar. Med närheten till flygplatserna i Norrköping och Linköping tar du dig enkelt till hela världen. Och snart startar bygget av Sveriges höghastighetsjärnväg Ostlänken, som ger Östergötland en ännu närmare anknytning till Stockholmsregionen.

Starkt universitet och stora företag
En annan avgörande pusselbit för dig som företagare är förstås kompetens.
I Östergötland finns ett starkt universitet med världsledande forskning och mer än 32 000 studenter. Här finns också stora, väletablerade företag som Saab, Siemens och Toyota Material Handling Systems som innebär stabilitet och ett etablerat kundunderlag. Östergötland har spetskompetens på många olika platser i länet och en väl utbyggd infrastruktur. Det gör att kompetent arbetskraft snabbt och enkelt kan förflytta sig mellan våra orter.

Guldgruva för boende
Östergötland har tillgångar som dagens talanger efterfrågar. Inte minst möjligheten att få plats med hela livet. Det östgötska landskapet är en guldgruva för oss som bor här och erbjuder fritidsaktiviteter i skärgården, vid någon av våra sjöar, på slätten eller i skogen. I Östergötland är det lite enklare än på många andra platser att kombinera ett boende utanför stan med unika jobbmöjligheter.

Stark besöksnäring
I den här regionen finns också en stark besöksnäring med bland annat Kolmårdens djurpark, Varamobaden, som är norra Europas största insjöbad, Vätternrundan, världens största motionslopp på cykel, de vackra små städerna Vadstena och Söderköping samt Göta kanal som stod färdig 1832 och är ett av de största byggprojekt som genomförts i Sverige. Därtill är Lalandia på väg att etablera sig och i grannregionen finns Astrid Lindgrens Värld där du möter Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga och alla andra av den världsberömda författarinnans härliga karaktärer.

Smart specialisering
För att driva på tillväxtfrågorna har Östergötland en tydlig strategi för smart specialisering med fokus på fem styrkeområden – smarta, säkra och robusta uppkopplade produkter och system; effektiv logistik; visualisering, simulering och bildanalys; miljönytta som affär samt avancerade material. Inom dessa områden finns en rad vassa företag, stark forskning och koordinatorer och expertmäklare som driver utvecklingen framåt. Det pågår också flera stora utvecklingsprojekt för att stötta tillväxt och innovation.

Uppdaterad: 10 februari 2023, 14:50