East Sweden
 

Interspectral hittade tusenårig mordgåta

När British Museum för några år sedan avslöjade att världens äldsta mumie hade blivit mördad, var det tack vare teknik från ett Norrköpingsföretag. Interspectral har utvecklat en mjukvara som skapar 3D-visualisering av data från vanlig skiktröntgen.

Interspectral är ett av de företag som har sin grund i satsningen på visualiseringsteknik i Östergötland. Thomas Rydell, som är en av grundarna och vd, drev tidigare Interactive Institute i Norrköping, numera RISE Interactive. Men 2015 knoppades ett projekt av från den verksamheten och Interspectral startades.

- Om kunden har ett föremål kan vi göra alla steg – vi skannar föremålet med olika teknologier, skapar en modell av innehållet med hjälp av all data och vi kan göra en utställning baserad på det, berättar han. Vi kan leverera mjukvaran eller kompletta interaktiva bord där besökarna kan studera föremålen.

I dag levererar företaget banbrytande interaktiv visualisering till muséer och science centers över hela världen. I ett akvarium i Miami kan besökarna titta in i hajar och rockor och British museum i London har fått helt ny kunskap om världens äldsta mumie, the Gebelein Man.

- Med hjälp av skiktröntgen skapade vi en 3D-modell som visade att Gebelein Man hade en fraktur i ena skuldran, berättar Thomas Rydell. Och med vår teknik kunde forskarna slå fast att han hade dött strax efter skadan. Så plötsligt hade vi ”the coldest case in history”.

- Efter det uppdraget har vi blivit lite av specialister på mumier, säger Richard Bremer, affärsutvecklare i Interspectral. Vi är det företag i världen som har jobbat med flest mumieutställningar. 

I dag har bolaget sju anställda och omsatte drygt sju miljoner kronor under 2016. Och till skillnad från många andra startup-bolag har grundarna inte tagit in en krona i riskkapital.

- Företaget är helt finansierat med egna intäkter, säger Thomas Rydell. Eftersom vi är en spin off kan man säga att vi landade med fart.

- Målet är att hitta fortsatta utvecklingsmöjligheter för att kunna växa, tillägger Richard Bremer. Vi funderar hela tiden på olika tillämpningar och vårt primära mål är att bygga en långsiktig affär och ett sunt bolag.

För att ta ett stabilare grepp om den internationella marknaden har Interspectral sökt ett program via Almi som ska hjälpa dem att etablera ett nätverk av agenter och återförsäljare.

- Hittills har vi skrivit avtal med återförsäljare i USA, Frankrike, Dubai och Singapore och vi har lärt oss mycket på det arbetet, säger Thomas Rydell. Vi har insett hur mycket vi behöver stötta våra återförsäljare med säljverktyg och underlag, framför allt på de marknader som är svåra att penetrera. Att ha ett bra stöd i den processen har varit oerhört värdefullt.

Interspectral AB

Thomas Rydell, en av grundarna och vd, på Interspectral berättar om hur man blivit specialister på mumier.